Tudor Chirila a publicat pe blogul sau personal cateva sfaturi pentru cei ce vor sa dea admiterea la teatru. Astfel, cele mai importante lucruri, care iti asigura reusita la acest examen sunt:
Invatati textul. Orice texte ati ales sa spuneti, invatati-le. Textul se invata prin repetitie. Nu pe de rost, ci asociind diversele stari cu versurile sau propozitiile. Daca nu inveti textul nu te poti concentra asupra interpretarii lui. Vei avea o dubla misiune. Sa ti-l amintesti si sa-l interpretezi. Renunta la prima. Invata textul.
Daca nu ti-ai facut un repertoriu pana acum e cam tarziu. Pe de alta parte, e uimitor cum talentul poate sa surmonteze obstacolele legate de timp. Cred, insa, ca si daca te hotarasti zilele astea sa dai la teatru ai nevoie de un preparator. Existenta lui nu-ti va garanta succesul, dar e un”must” pentru ca ai nevoie de o oglinda sau un indrumator.
In fata comisiei. Da-ti timp. Asculta ce ti se spune si, daca nu ai inteles FOARTE CLAR, nu te sfii sa pui intrebari. Comisia vede sute de candidati asa ca nu ai de ce sa ii obosesti fortandu-i sa-ti repete ceva ce nu ai inteles din prima. Asculta si, daca nu intelegi, roaga-i sa-ti repete. Iti vor fi recunoscatori, crede-ma.
Nu-ti pierde timpul vorbind cu ceilalti candidati pe holuri. Stiu ca este un sprijin moral sa impartasesti aceste momente cu cei din jur, dar, in acelasi timp, poti pierde o gramada de energie in aceste discutii, mai ales daca intri printre ultimii in examen. Fii politicos, zambeste, schimba cateva cuvinte cu ei, dar incearca sa ramai concentrat pe ce vei avea de facut. Concentrarea nu inseamna disperare, ci doar gand la ce va veni.
Nu te speria daca vei fi intrerupt de comisie. Mi s-a intamplat si mie (am crezut ca o sa pic) si mi-a folosit. Comisia nu te intrerupe pentru ca esti prost. Daca esti foarte prost nu te intrerupe deloc. Comisia te intrerupe atunci cand vrea si altceva de la tine. Vrea sa te vada in alta ipostaza. Vrea o alta stare, veselie in loc de melancolie, furie in loc de tristete. Nu te pierde daca esti intrerupt. Asculta-le cu ATENTIE cerintele si daca n-ai inteles ROAGA-I sa-ti explice si apoi incearca sa executi.
NU crede ca cei din comisie cauta un mare actor. Scoala n-ar mai avea rost, nu? Comisia vrea sa vada un posibil bun actor. Actorii mari sunt rari. Actorii buni se intalnesc mai des. Actorii mediocri sunt peste tot. Niciunul dintre genuri nu se va vedea in examen. Comisia va cauta sa vada cat esti de firesc, care sunt calitatile tale vocale, daca ai forta, daca esti spontan, daca poti sa improvizezi etc. Cu cat vei incerca sa dai totul si sa arati ca esti un mare actor si sa vrei sa “rupi gura” e posibil sa le diminuezi posibilitatea de a vedea in tine materialul brut. Nu poti fi un mare actor in examen. Trebuie insa sa fii: FIRESC, SPONTAN, SA AI FORTA, SA AI EMOTIE, SA POTI IMPROVIZA.
Sa nu fii obraznic. Sa nu fii timid. Fara tupeu. Fara frica si complexe.
Comisia vrea sa intri. Sunt prietenii tai, de fapt. E starea cu care incep sa priveasca orice candidat. Fii sigur ca nimeni nu pleaca cu vreo antipatie din start.
Daca te-ai incurcat la text, mergi mai departe. Daca te-ai incurcat la prea mult text, reia. Comisia are rabdare, mai ales daca le-a placut inceputul. Trebuie sa intelegi din nou ca NU AU ASTEPTARI URIASE DE LA TINE. Cu toate astea, trebuie sa-ti fie clar ca altii pot fi mai buni. Insist pe ideea de a nu incerca sa te depasesti de zece ori intr-o singura zi. Trebuie sa te prezinti asa cum te-ai pregatit, fara sa fortezi, fara sa impingi. Daca ai 100 de cai pe motor, alearga-i bine pe aia, nu le cere forta unor 180.
Daca vei pica, nu abandona. Teatrul e o meserie de cursa lunga. Foarte lunga. Asta este frumusetea acestei meserii.
Multa bafta celor care se hotarasc sa dea examen de admitere la Facultatea de Teatru si Film!