Artistul Florian Pittis a incetat din viata duminca, 5 august 2007, la varsta de 63 de ani.
Florian Pittis a murit la Institulul Oncologic Fundeni, unde fusese internat de luni. El suferea de cancer la prostata, iar starea sa de sanatate se agravase in ultimul timp.
Voce inconfundabila a eterului romanesc, Florian Pittis a fondat grupul Pasarea Colibri, alaturi de Mircea Baniciu, Mircea Vintila si Vlady Cnejevici in anul 1992. El a ramas in formatie pana in anul 2000, cand in locul sau a venit la Pasarea Colibri Marius Batu.
A cantat la Cenaclul Flacara, alaturi de Anda Calugareanu si Dan Tufaru.
Vocea sa a putut fi auzita ani de-a randul la “Teleenciclopedia”, si, mai nou, pe diferite audiobook-uri (“Jurnalul unui mag” de Paulo Coelho ” Humanitas Multimedia, “Levantul” de Mircea Cartarescu ” Editura Casa Radio).
A fost primul actor din Romania cu website, in 1998, informeaza Mediafax. In acelasi an a devenit director al postului Radio Romania Tineret, transformat in Radio3net din 2004.
Florian Pittis s-a nascut la Bucuresti, la 4 octombrie 1943. A studiat la Liceul “Gheorghe Lazar” si a absolvit in 1966 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (clasa prof. Radu Beligan).
Trei ani mai tirziu, in 1969, s-a angajat la Teatrul Bulandra. Florian Pittis a fost Alencon din “Elisabeta I” de Paul Foster, Alioska din “Azilul de noapte” de M. Gorki, Edmund si Jamie din “Lungul drum al zilei catre noapte” de Eugene O’Neill si Ariel din “Furtuna” de W. Shakespeare, toate in regia lui Liviu Ciulei.
De asemenea, a jucat in celebrul Hamlet al lui Alexandru Tocilescu, care a avut premiera in 1985.
Publicul l-a mai putut vedea in Iulius Cezar de W. Shakespeare (regia Andrei Serban), “Buna seara, domnule Wilde” de Oscar Wilde (regia Alexandru Bocanet), “Titanic Vals” de Tudor Musatescu (regia Toma Caragiu), “Scoica de lemn” de Fanus Neagu (regia San Nasta) si “Antigona” de Sofocle (regia Alexandru Tocilescu).
A regizat el insusi pe scena Bulandrei spectacole precum “Cum se numeau cei patru Beatles” de Stephen Poljakoff, “Cainele gradinarului” de Lope de Vega, “Meditatiile Ritei” de Willy Russel si “Black & White” de Keith Waterhouse & Willis Hall.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-HXWvOTL0kc[/youtube]