Pe 17 august se implinesc 25 de ani de cand a aparut primul CD, care a marcat inceputul trecerii de la tehnologia de muzica analogica la cea digitala.
Primul CD din lume a fost produs pe 17 august 1982 de catre Philips la o fabrica de langa Hanover in Germania. Acesta a deschis calea catre o revolutie tehnologica in industria muzicala, datorita calitatii superioare a sunetului si durabilitatii determinate de rezistenta la zgariere.
CD-ul a devenit un catalizator pentru inovatie in materie de entertainment digital, pavand calea catre DVD-uri, playere MP3 si discuri optice high-definition.
Primul CD a fost realizat pentru producatorul de muzica Polygram, detinut de Philips la acea vreme, si continea albumul The Visitors de la ABBA. CD-urile au fost lansate comercial in luna noiembrie a aceluiasi an, moment in care existau deja peste 150 de titluri, in special cu muzica clasica. Primele CD-uri si playere CD au fost introduse in noiembrie 1982 in Japonia, urmate de lansarea in Statele Unite si Europa in martie 1983.
De atunci au fost vandute peste 200 de miliarde de exemplare, care, daca ar fi asezate unul peste celalalt, ar crea o stiva care ar putea inconjura pamantul de 6 ori.
CD-ul a fost rezultatul colaborarii dintre Philips si Sony, care au lucrat la acesta din 1979. Unul dintre factorii hotaratori pentru adoptarea pe scara larga a CD-ului a fost faptul ca cei doi s-au inteles asupra unui standard comun de la bun inceput, lucru care ar putea fi o lectie pentru multiplele razboaie ale formatelor la care asistam in ziua de azi in diverse domenii din tehnologie.
CD-ul a depasit cu mult scopul in care a fost creat. “La sfarsitul anilor ‘70 si inceputul anilor ‘80 nu ne imaginam ca intr-o zi industriile de tehnica de calcul si de entertainment vor opta de asemenea pentru CD-ul digital pentru stocarea de volume din ce in ce mai mari de date pentru aplicatiile software si pentru filme,” a afirmat Piet Kramer, unul din membrii echipei de la Philips care a dezvoltat CD-ul.