Specialistii bulgari spun ca intensificarea cutremurelor poate duce la producerea valurilor de tip tsunami in Marea Neagra. Nici specialistii romani nu exclud aceasta posibilitate. Ultimul tsunami a avut loc in Romania in anul 1901.
Cercetatorii bulgari spun ca o crestere a frecventei cutremurelor poate duce la producerea de valuri de tip tsunami in Marea Neagra. Potrivit acestora, valurile ar putea ajunge pina la 10 metri. Si specialistii romani sustin ca fenomenul de tip tsunami se poate produce in Marea Neagra. „Un tsunami este posibil in Marea Neagra din cauza alunecarii sedimentelor depuse pe platoul continental al Marii Negre. Acest fenomen apare in momentul producerii unui cutremur sau in mometul in care depozitul de sedimente este prea mare“, spune Nicolae Panin, director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina.
Zona sudica a Marii Negre e cea mai predispusa
Potrivit lui Panin, in trecut aceste fenomene au fost de intensitate destul de mare pe teritoriul Romaniei. Astfel, in anul 1901, din cauza unui cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, valurile Marii Negre au avut inaltimea de cinci metri. „Cel mai vechi tsunami inregistrat in Romania dateaza din anul 104, cind orasul Callatis, actualul oras Mangalia, a fost grav afectat“, spune Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamintului.
Zona marii cea mai predispusa la astfel de fenomene este cea sudica, coasta Anatoliei, potrivit specialistilor. „Acest lucru nu poate fi prevazut. De obicei, cind depunerile de sedimente sint foarte mari, exista riscul sa se produca un tsunami“, spune Nicolae Panin.
Focul viu pe mare
Un alt fenomen inregistrat in Marea Neagra este focul, ce izbucneste din senin pe kilometri intregi. „In anul 1927 este inregistrata suprafata cea mai mare din Marea Neagra care s-a aprins din senin, aproximativ 4 mile“, spune Nicolae Panin. Cauza acestor focuri izbucnite din senin sint acumularile de gaze si vulcanii noroiosi. Specialistii spun ca acest fenomen apare in momentul in care acumularile de gaze ies la suprafata si sint mai intense atunci cind sint furtuni. „De obicei, dureaza citeva secunde acest fenomen de aprindere a marii din senin“.
Marea Neagra, saraca in maree
In Marea Neagra, fenomenul de meree are intensitate foarte mica, de maximum 11 cm. „Mareele sint date de atractia Lunii si a Soarelui. Trebuie o masa mare de apa pentru a se produce maree mai mari. Singurul moment in care mareele depasesc 11 cm in Marea Neagra este atunci cind vintul bate inspre coasta. De ce? Aduna o cantitate mai mare de apa, ceea ce face ca mareele sa aiba o inaltime chiar de un metru“, spune Nicolae Panin. Fenomenul de ridicare a nivelului apei, insotit de un transport insemnat de apa pe orizontala, se numeste maree inalta, flux sau cresterea mareei.
Ne ducem in Grecia, daca la Marea Neagra nu mai e bine :P dar oare ce se fac cei care stau pe acolo … pfuu se duce drac lumea asta, temperaturi aiurea, efect de sera, nu mai stiu ce sa-mi iau pe mine, mi-am schimbat de 3 ori garderoba intr-o luna ???!!!